Tips om energie te besparen

Energie besparen met je energieverbruiksmanager, hoe pak je dat nu aan? Hieronder vindt je bespaartips over sluipgebruik, douchen, je lampen en je koelkast.

Sluipverbruik opsporen

Je kunt met je energieverbruiksmanager nagaan hoeveel stroom apparaten op stand-by gebruiken. Probeer dit sluipverbruik te verminderen door apparaten echt uit te zetten of de stekker uit het stopcontact te halen. 

Vooral oudere apparaten gebruiken veel stroom in de stand-by stand. Nieuwe apparaten moeten aan strengere regels voldoen en hebben dus veel minder sluipverbruik. Je kunt niet al het stand-by verbruik tegengaan. Je cv-ketel moet bijvoorbeeld stand-by blijven om aan te kunnen slaan. Maar de decoder van je tv of het espressoapparaat kun je wel helemaal uitzetten als je naar bed gaat of niet thuis bent.

Door de energieverbruiksmanager gaan we bewuster om met apparaten. We doen nu de lamp boven de eettafel uit als we tv gaan kijken.

- Karin, 37 jaar

Hoe kan ik besparen?

Gebruik onderstaande checklist om bekende vermijdbare sluipers op te sporen en ontdek waarop jij nog kunt besparen. 

Apparaten met vermijdbaar sluipgebruik  kWh per jaar
Modem/router 30 kWh/jaar
Stereoset 25 kWh/jaar
Koffiezetapparaat 15 kWh/jaar
Desktop computer 15 kWh/jaar
Laptop computer 15 kWh/jaar
Televisie 10 kWh/jaar
Printer 10 kWh/jaar
Wasmachine 10 kWh/jaar
Losse radio 10 kWh/jaar

Tip

 • Je kunt een stekkerdoos met aan- en uitknop gebruiken op plekken waar meerdere sluipers bij elkaar komen, zoals de televisie, digitale ontvanger en computer. Met één drup op de knop voorkom je dan het sluipverbruik van al deze apparaten!

Kort douchen

Een gemiddelde douchebeurt verbruikt 0,2 m3 gas. Je kunt met je energieverbruiksmanager checken hoeveel jij normaal per week verbruikt aan douchen. Probeer eens om in een week niet meer dan 1,5 m3 gas te verbruiken!

Ik ben zeker bewuster geworden. Zo heb ik laatst een waterbesparende douchekop gekocht en probeer ik korter te douchen.

- Marjan, 57 jaar

 Hoe kan ik besparen?

 • Douche korter. Zet een alarm op je telefoon of gebruik een douchetimer.
 • Koop een waterbesparende douchekop (spaardouche). Die is ongeveer 20% zuiniger dan een gewone douchekop.
 • Heb je nog een oude, onzuinige ketel, boiler of geiser? Vervang die dan door een zuinige HR-ketel. Dat kost je één keer geld, maar daarna bespaar je energie en je krijgt er meer comfort voor terug. Kijk voor meer informatie over het kopen van een nieuwe cv- of combiketel op milieucentraal.nl

Tip

 • Twijfel je of je een spaardouche hebt? Zet de douche aan en houd er, als het water op temperatuur is, één minuut een emmer onder. Als er na die minuut 7 liter water of meer in de emmer zit, dan is het geen spaardouche.

Je lampen

Vervang in één keer al je gloeilampen door energiezuinige ledlampen. Check je besparing op je energieverbruiksmanager.

Een huishouden met gloeilampen heeft er gemiddeld nog 11 in gebruik. Eén op de vijf huishoudens heeft alle gloeilampen al vervangen. Erg slim, want dit is goed voor het milieu én je portemonnee, zelfs als de gloeilampen het nog doen. Een ledlamp is wel duurder dan een gloeilamp, maar gaat zo’n 20 keer langer mee. Je moet dus eigenlijk de aanschafkosten van één ledlamp vergelijken met die van 20 gloeilampen. Daarnaast bespaar je jaarlijks op je elektriciteitskosten. Wat LED je nog?

Ik was bang dat alle energiezuinige lampen koud en wit licht zouden geven. Maar dat blijkt dus helemaal niet zo te zijn.

- Maarten, 48 jaar

Hoe kan ik besparen?

Check hoeveel gloeilampen jij nog in huis hebt. Je herkent gloeilampen aan de gloeidraad. Je kunt natuurlijk ook even voelen. Is de peer zo warm dat je je vingers brandt? Dan heb je beet! Dat opwarmen is overigens de reden dat gloeilampen zo onzuinig zijn. Draai alle gloeilampen die je gevonden hebt uit en vervang ze door ledlampen. Tip: check ook eens op je zolder, in de schuur of op het toilet!

Tip

 • Gloeilampen moeten bij het restafval, ze mogen niet in de glasbak. 

Je koelkast

Koelen en vriezen is een forse post op je energierekening. Zeker ook als je een tweede koelkast hebt. Is deze echt nodig? Check het energieverbruik van je koelkast, cool down en ontdek je besparing.

Hoe check ik het verbruik van mijn koelkast?

Je kunt het energieverbruik van je koelkast vinden in de gebruiksaanwijzing (of op het energielabel) van je koelkast, of dit online opzoeken met merk en type koelkast als trefwoord. Nog slimmer is het om je verbruik zelf te meten. Dan weet je het exacte verbruik. Sommige verbruiksmanagers kunnen dit. Kan jou manager dit niet, maar vind je het wel leuk om dit te onderzoeken? Je kunt overwegen om voor 10 tot 25 euro een energiekostenmeter ('slimme stekker') kopen. Daarmee kan je meteen andere apparaten onder de loep nemen.

Het voelde wel raar om onze oude, nog werkende koelkast te vervangen. Nu we het gedaan hebben zie ik hoeveel energie het bespaart.

- Fieke, 29 jaar

Verbruikt mijn koelkast of vriezer veel of weinig?

Ter vergelijking zie je hier het verbruik van de meest zuinige koelkasten en vriezers.

Zuinigste model  Energieverbruik 
Koelkast, tafelmodel 74 kWh
Koelkast, kastmodel 90 kWh
Koelvriescombi 148 kWh
Vriezer, kistmodel 119 kWh
Vriezer, kastmodel 124 kWh

 Hoe kan ik besparen?

 • Eén op de drie huishoudens heeft een tweede koelkast, die vaak onnodig aan staat. Je kunt eenvoudig besparen door deze koelkast de deur uit te doen of alleen aan te zetten bij feestjes.
 • Vervang je oude koelkast door eentje met een zo goed mogelijk energielabel, ook al werkt je oude nog. Dit is de moeite waard met koelkasten van 10 jaar of ouder. Kijk voor meer informatie op energielabel.nl.
 • Vervang je oude vriezer door een zuinige vriezer met een (donker)groen energielabel, ook al werkt je oude nog. Dit is de moeite waard met vriezers van 10 jaar of ouder.
 • Overweeg een koelvriescombi in plaats van twee losse apparaten, dat scheelt in energieverbruik.
 • Zorg dat de koelkast of vriezer niet onnodig opwarmt. Laat producten bijvoorbeeld eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast plaatst.
 • Schakel de koelkast of vriezer uit als je deze een tijd niet gebruikt, bijvoorbeeld wanneer je op vakantie gaat.

Tip

 • Het energielabel op koelkasten en vriezers is op 1 maart 2021 vernieuwd. Tot die datum was A+++ het zuinigste label, nu is dat B of C. Lees meer over het nieuwe energielabel

Kies een energieverbruiksmanager

Ga aan de slag en kies een energieverbruiksmanager die bij je past. 

Bekijk en vergelijk energieverbruiksmanagers Page 1