Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over hoe energieverbruiksmanagers werken, jouw energiemeter, welk product je kunt kiezen, zonnepanelen, de prijs of de reviews? Misschien staat jouw vraag hieronder. Wil je weten wie er achter deze site zit, kijk dan bij Over ons.

Algemeen

Alles over de energieverbruiksmanager en wat kun je er mee kunt.

Een energieverbruiksmanager is een apparaatje of app die jouw energieverbruik meet. Op je telefoon, tablet of computer kun je jouw gas- en stroomverbruik bekijken. Dat maakt het makkelijker om energie te besparen.

Er zijn 2 soorten energieverbruiksmanagers:

Een apparaatje dat je aansluit op je energiemeter

Meestal gaat dat via een stekker in de P1-poort van je slimme meter of een sensor op je traditionele meter. Een paar systemen werken met een klem om de stroomdraad. Je kunt je verbruik bekijken op je computer, tablet of smartphone, en soms ook op een beeldscherm dat je aan de muur hangt of neerzet.

Deze energieverbruiksmanagers hebben als voordeel dat ze realtime informatie over je stroomverbruik geven: als je een apparaat aan- of uitzet zie je meteen het verbruik veranderen. Bij een aantal systemen kun je jouw elektriciteitsverbruik van minuut tot minuut terugzien. Zo zie je waar de pieken en dalen in je stroomverbruik zitten en kun je achterhalen of een apparaat ongemerkt veel stroom verbruikt.

Een app of website die je energiemeter op afstand uitleest

Dit kan alleen bij slimme meters en gaat via de P4-poort. Je geeft jouw energieverbruiksmanager als het ware toestemming om je slimme meter uit te lezen. De slimme meter geeft één keer per nacht jouw verbruiksgegevens door aan jouw netbeheerder (bijvoorbeeld Enexis, Liander of Stedin). De netbeheerder stuurt de gegevens vervolgens door naar jouw energieverbruiksmanager. Daarna kun je jouw verbruik inzien via een beveiligde website of app op je computer, tablet of smartphone.

Je ziet je verbruik met ongeveer een dag vertraging, dus niet realtime. Je elektriciteitsverbruik wordt meestal per kwartier getoond en je gasverbruik per uur. Hiermee krijg je minder goed inzicht in je verbruik dan met een apparaatje: je ziet niet precies wanneer de cv-ketel aanslaat of op welk moment een apparaat aan- of uitgaat.

Een energieverbruiksmanager laat zien op welke momenten jij energie verbruikt en hoeveel. Het beste inzicht krijg je met een verbruiksmanager die je stroom- én gasverbruik laat zien en die ook de opbrengst van je zonnepanelen meet (als je die hebt). Zo kun je bijvoorbeeld nagaan welke apparaten veel stroom verbruiken, zodat je energieslurpers de deur uit kunt doen (of minder gaan gebruiken) en sluipverbruikers kunt aanpakken. Ook kun je gaan experimenteren: wat scheelt het als je de verwarming een graad lager zet of als je wat korter doucht? Lees meer over de voordelen.

Er zijn strenge wettelijke eisen voor de energienetten en de data die via jouw slimme meter uitgewisseld worden. Alleen je netbeheerder en energiebedrijf mogen je meterstanden uitlezen. En zij mogen de meterstanden alleen voor bepaalde doelen gebruiken. Dit staat in de Wet Bescherming Persoonsgegevens, de Privacy Gedragscode en de Privacy & Security Eisen van Netbeheer Nederland.

In de wet staat dat je meterstanden op deze momenten automatisch worden uitgelezen:

 • 1 keer per jaar voor je jaarafrekening
 • 6 keer per jaar (elke 2 maanden) voor je tweemaandelijkse overzichten
 • wanneer je overstapt naar een andere leverancier of als je verhuist
 • wanneer dat noodzakelijk is voor het beheer of onderhoud van de meter of van het energienet.

Meer informatie over de slimme meter en privacy vind je op de website van je netbeheerder. Wil je weten wie jouw netbeheerder is? Kijk op de sticker die op je slimme meter is geplakt of op je jaarafrekening.

Alleen als jij daar toestemming voor geeft, mag jouw slimme vaker en door andere bedrijven uitgelezen worden. Kies je voor een energieverbruiksmanager die jouw meter op afstand uitleest via de P4-poort? Dan geef je bij je aanmelding aan dat bedrijf toestemming om je meter elke nacht uit te lezen.

Hoe het bedrijf van een energieverbruiksmanager omgaat met jouw gegevens, verschilt per bedrijf. De meeste bedrijven leggen op hun website uit hoe ze omgaan met je privacy. In de productbeschrijvingen vind je onder het kopje ‘privacy’ een link naar deze privacy-informatie.

De meeste energieverbruiksmanagers versturen je energiegegevens via internet. Maar er zijn ook systemen waar jouw energiegegevens binnenshuis blijven en alleen via je eigen wifinetwerk naar je telefoon, tablet en computer verstuurd worden. Dit zie je onder het kopje ‘privacy’.

Product kiezen

Hier lees je meer over hoe je een energieverbruiksmanager kiest en waar je aan moet denken. 

Het is handig om van tevoren een paar dingen op een rij te zetten:

 • Check wat voor meter je hebt: een slimme meter, digitale meter of analoge meter. 
 • Weet welke energie je gebruikt: gas + stroom, (stads)warmte + stroom of alleen stroom?
 • Bedenk wat de verbruiksmanager allemaal moet kunnen: wil je realtime inzicht in je verbruik krijgen of vind je het prima om de gegevens met een dag vertraging te zien?
 • Wil je ook losse apparaten kunnen meten, periodes met elkaar vergelijken of je verbruik met dat van anderen vergelijken?
 • Heb je zonnepanelen of ben je van plan die te kopen? Kies dan een energieverbruiksmanager die ook de opbrengst van je zonnepanelen meet, anders heb je er niet zo veel aan.
 • Moet het makkelijk te installeren zijn of ben je handig?

Een energieverbruiksmanager die realtime je verbruik meet, laat precies zien hoeveel stroom of gas je op dít moment verbruikt. Je ziet dus meteen wat er gebeurt als je een lamp, waterkoker of tv aan- of uitdoet. Zo zie je meteen hoeveel stroom een apparaat verbruikt.

Alléén energieverbruiksmanagers die je stroomverbruik meten met een apparaatje, kunnen jouw verbruik realtime laten zien. Energieverbruiksmanagers die je energiemeter uitlezen via de P4-poort (en dus alleen bestaan uit een app of website), geven je verbruik altijd met een dag vertraging weer. Je moet dan dus een dag wachten voor je het effect ziet van het aan- en uitschakelen van apparaten.

Gasverbruik wordt meestal niet realtime gemeten, hoewel sommige verbruiksmanagers dit wel kunnen. Je gasmeter moet dan ook geschikt zijn voor realtime uitlezen.

Met een P1-splitter kun je meerdere energieverbruiksmanagers aansluiten op de P1-poort van je slimme meter. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld wilt overstappen naar een andere energieverbruiksmanager, maar de gegevens van de oude wilt behouden.

Een P1-splitter is een klein apparaatje dat het P1-signaal verdeelt over meerdere uitgangen. De P1-splitter zorgt ervoor dat de energieverbruiksmanagers geen elektrisch contact met elkaar hebben. Zo kunnen beide energieverbruiksmanagers elkaar niet verstoren.

Als je een gewone telefoonsplitter gebruikt, kunnen de energieverbruiksmanagers elkaar wel verstoren. Ze krijgen dan geen gescheiden signaal. Het kan dan gebeuren dat een van de energieverbruiksmanagers geen gegevens ontvangt.

Zoek op internet op P1-splitter om leveranciers te vinden.

Als je een slimme meter krijgt, worden meestal je elektriciteitsmeter én je gasmeter vervangen. Maar soms krijg je alleen een slimme elektriciteitsmeter, bijvoorbeeld als je gasmeter te ver van je elektriciteitsmeter afstaat. De slimme gasmeter stuurt zijn gegevens namelijk door naar de slimme elektriciteitsmeter. Dat gaat via een kabeltje, of draadloos via een zendertje. Het zwakke zendertje in de gasmeter heeft echter maar een bereik van 1 of 2 meter. Als er meer dan 1 of 2 meter zit tussen de gasmeter en de slimme elektriciteitsmeter, kan de gasmeter niet uitgelezen worden. In dat geval blijft je traditionele gasmeter staan.

Er zijn energieverbruiksmanagers die én een slimme elektriciteitsmeter kunnen uitlezen én een traditionele gasmeter. De elektriciteitsmeter wordt dan uitgelezen via de P1-poort (of met een sensor op het knipperende ledlampje) en de gasmeter met een aparte sensor. Je hebt dan een (lange) kabel voor de sensor op de gasmeter nodig, of een apparaatje om een draadloze verbinding te maken tussen de gassensor en de energieverbruiksmanager. Je vindt geschikte energieverbruiksmanagers als je het filter ‘realtime feedback’ activeert en dan in de productbeschrijving onder het kopje ‘Bijzonderheden’ kijkt naar systemen die geschikt zijn voor slimme meters en traditionele meters.

Jouw energiemeter

Alles over slimme en traditionele meters, P1-poort en P4-poort en fasenaansluiting. 

Slimme meters zijn digitale meters voor gas- en elektriciteitsverbruik, die op afstand zijn uit te lezen. Via een soort ingebouwde mobiele telefoon kunnen ze jouw meterstanden automatisch doorgeven aan de netbeheerder. Wettelijk is bepaald dat de netbeheerder de meter 6 keer per jaar mag uitlezen en je verbruik mag doorgeven aan jouw energiebedrijf. Je energiebedrijf stuurt je dan elke 2 maanden een overzicht van je energiegebruik en de geschatte kosten. Maar je kunt jouw energiebedrijf of de energieverbruiksmanager ook toestemming geven om de meter vaker uit te lezen, bijvoorbeeld elke nacht.

Een slimme meter kun je aan deze 2 dingen herkennen:

 • De meter heeft een digitaal schermpje, én
 • Op de meter staat in ieder geval één van deze woorden of symbolen: GRPS, PLC, Modem, Hub, DSMR, CDMA, LTE, ESMR5, SMR5.0 of het symbool van een zendmast.

Heb je wel een digitaal schermpje maar staat geen van deze aanduidingen op de meter? Dan heb je een gewone (traditionele) digitale meter.

Een analoge traditionele meter heeft geen digitaal scherm maar ronddraaiende cijfers.

Kom je er niet uit wat voor meter je hebt? Bel dan je netbeheerder. Je vindt de naam van je netbeheerder op de sticker op je energiemeter of op je jaarafrekening.

Een P1-poort is een aansluiting waar een klein vierkant stekkertje in kan. Slimme meters die vanaf 2012 zijn geplaatst, hebben allemaal een P1-poort waar je een apparaatje op kunt aansluiten. Slimme meters die vóór 1 januari 2012 zijn geplaatst, hebben niet allemaal een P1-poort. Je kunt op de slimme meter zien of hij een P1-stekkeraansluiting heeft: die zit aan de voorkant of de rechter zijkant. Soms zit hij verborgen achter een klepje of stukje rubber.

Slimme meter uitlezen via de P1-poort

De P1-poort is een stekkeraansluiting waar je een apparaatje op kunt aansluiten dat de meterstanden uitleest. Dat apparaatje kan jouw stroomverbruik realtime weergeven: je ziet dus precies hoeveel stroom je op dít moment gebruikt. Verder kan het je stroomverbruik per seconde of minuut weergeven in een grafiek. Dat geeft heel gedetailleerd inzicht in je verbruik: je ziet precies wat er gebeurt als je de vaatwasser aanzet of de tv uitzet.

Slimme meter uitlezen via P4-poort

In de slimme meter zit een soort ingebouwde mobiele telefoon (de P3-poort) die de meterstanden doorgeeft aan je netbeheerder. Daar worden ze opgeslagen op een server. Deze server wordt de P4-poort genoemd.

Jij kunt het bedrijf van jouw energieverbruiksmanager toestemming geven om jouw gegevens te gebruiken. De netbeheerder leest dan elke nacht jouw slimme meter uit en het bedrijf van jouw energieverbruiksmanager mag jouw gegevens van de server (P4-poort) halen. Via een app of website sturen ze je verbruiksgegevens aan jou door. Je ziet de gegevens dus met een dag vertraging, niet realtime. Je elektriciteitsverbruik wordt eens per kwartier gemeten, je gasverbruik eens per uur.

Je gasmeter heeft ook een ingebouwd zendertje (dit heet de P2-poort) dat eens per uur of eens per 5 minuten de gasstand draadloos doorstuurt naar de slimme elektriciteitsmeter. De slimme elektriciteitsmeter slaat die standen op in zijn geheugen, tot de slimme meter op afstand uitgelezen wordt.

Hoe vaak jouw slimme gasmeter wordt uitgelezen, hangt af van het type meter. De nieuwste slimme meters registreren het gasverbruik elke 5 minuten, dus bijna realtime. Je kunt dan het gasverbruik van een afzonderlijke douchebeurt zien. Die nieuwste meters zijn te herkennen aan een van de volgende aanduidingen op de meter: DSMR 5.0 / ESMR5.0 / SMR 5.0. Staat er een lager nummer op de meter, dan registreert de slimme meter eens per uur je gasverbruik.

Heb je een energieverbruiksmanager die met een apparaatje is aangesloten op de P1-poort? Dan zie je bij de nieuwste slimme meters je gasverbruik per 5 minuten en bij oudere meters per uur.

Heb je een app of website die je slimme meter uitleest via de P4-poort? Dan zie je bij alle slimme meters het gasverbruik per uur.

Traditionele gasmeters hebben een telwerk met ronddraaiende cijfers die de meterstand aangeven. Als je gas verbruikt, gaan de cijfers draaien, waarbij het rechter cijfer het snelst draait. Bij de meeste gasmeters zit er op dit rechter wieltje een spiegelend of wit vlakje. Een optische sensor kan dit vlakje zien. Iedere keer als het langs komt draaien, geeft de sensor een signaal aan de energieverbruiksmanager. Zo meet je energieverbruiksmanager realtime hoeveel gas je verbruikt.

Er zijn ook gasmeters zonder spiegelend vlakje op het telwerk. Sommige energieverbruiksmanagers kunnen die wel aflezen met een sensor, andere niet. Je leest dit in de productbeschrijvingen onder het kopje ‘Bijzonderheden’. Neem bij twijfel contact op met de leverancier van de energieverbruiksmanager.

De meeste huizen hebben een éénfase-aansluiting op het elektriciteitsnetwerk. Dat betekent dat er één plus-kabel (de fasedraad) en één min-kabel het huis inkomen. Huizen die grote stroomverbruikers hebben (zoals een warmtepomp, pomp voor stadswarmte, boiler, elektrisch koken of elektrische auto), hebben een zwaardere aansluiting nodig. Die huizen krijgen een driefase-aansluiting. Dan komen er drie plus-kabels (de fasedraden) en één min-kabel het huis in.

Dit verschil is belangrijk als je een extra stroommeter nodig hebt om je zonnepanelen, warmtepomp of laadpaal van je elektrische auto apart te kunnen meten. Voor een éénfase-aansluiting heb je een ander type stroommeter nodig dan voor een driefase-aansluiting. Leveranciers van energieverbruiksmanagers leveren meestal beide modellen stroommeters.

1. Kijk wat er op je elektriciteitsmeter staat:

 • Staat er 220/230V op de elektriciteitsmeter? Dan heb je een éénfase-aansluiting.
 • Staat er 3x220/230V of 380/400V op de elektriciteitsmeter? Dan heb je een driefase-aansluiting.

2. Je kunt ook kijken naar het aantal draden dat aan de onderkant uit je groepenkast komt:

 • Komen er 2 draden onderuit? Dan heb je een éénfase aansluiting.
 • Komen er 4 draden onderuit? Dan heb je een driefase aansluiting.

3. Als je er niet uitkomt kun je ook je netbeheerder vragen welk type aansluiting je hebt.

Zonnepanelen meten

Heb je zonnepanelen? Lees alles over de opbrengst van je panelen en waarom het belangrijk is om die te meten.

Als zonnepanelen hebt, dan moet je energieverbruiksmanager ook de opbrengst van je zonnepanelen kunnen registeren, anders krijg je geen goed inzicht in je stroomverbruik. Energieverbruiksmanagers die alleen de teruglevering aan het elektriciteitsnet meten, geven te weinig informatie. Als je de productie van je zonnepanelen niet weet, kun je ook niet zien hoeveel elektriciteit je apparaten verbruiken. Je energieverbruiksmanager meet dan alleen hoeveel stroom je afneemt of levert aan het elektriciteitsnetwerk. Je ziet dus alleen het totaal van stroomproductie én stroomverbruik in je huis. Dat geeft je weinig inzicht en minder controle over je energieverbruik.

Als je zonnepanelen hebt, zet dan het filter ‘Zonnepanelen’ aan. Je ziet dan alleen energieverbruiksmanagers die ook zonnepanelen kunnen meten. Vaak zijn daar wel extra kosten aan verbonden, die vind je bij het kopje ‘Kosten’.

De bruto stroomproductie van zonnepanelen is de daadwerkelijke hoeveelheid stroom die jouw zonnepanelen produceren. Die stroom kunnen apparaten in jouw huis gebruiken. Stroom die je niet zelf gebruikt, lever je aan het elektriciteitsnet. Dat noemen we teruglevering. Als jouw energieverbruiksmanager alleen registreert hoeveel je aan het net levert, maar niet hoeveel je zonnepanelen produceren, weet je niet hoeveel jouw apparaten in huis verbruiken. Je hebt dan geen inzicht in jouw elektriciteitsverbruik.

Als jouw zonnepanelen al een stroommeter hebben, kan een sensor de meterstand aflezen en doorgeven aan de energieverbruiksmanager. Hebben je zonnepanelen geen eigen stroommeter, dan moet je een extra stroommeter plaatsen in de kabel tussen de zonnepanelen en de meterkast. Dat is een klus voor een monteur of ervaren doe-het-zelver.

De sensor of extra stroommeter kun je bestellen bij de leverancier van de energieverbruiksmanager. Zij kunnen je ook advies geven hoe je het kunt installeren. Kijk van tevoren wat voor aansluiting je op het elektriciteitsnetwerk hebt: voor een éénfase-aansluiting heb je een ander type stroommeter nodig dan voor een driefase-aansluiting.

Als je het filter ‘zonnepanelen’ aanzet, krijg je alleen verbruiksmanagers te zien die ook de opbrengst van je zonnepanelen kunnen meten.

Prijs en reviews

Hier lees je hoe we de prijzen hebben vergeleken en hoe de reviews tot stand zijn gekomen.

Op deze site vergelijken we de totale kosten die je in de eerste 3 jaar voor het basispakket betaalt. Dat zijn de aanschafkosten voor het basispakket (eenmalig) en/of de kosten voor 3 jaar abonnement. Daarbij houden we rekening met kortingen die je krijgt, als die voor iedereen gelden. Een korting die iedereen op een tweejarig abonnement krijgt, rekenen we dus mee, maar een korting alleen voor klanten van een bepaald energiebedrijf, niet.

Niet meegenomen in de prijsrating zijn eventuele extra kosten voor bijvoorbeeld het meten van zonnepanelen, tussenstekkers om losse apparaten te meten of een sensor voor het uitlezen van gasmeter met draaischijf. Die extra kosten staan vermeldt onder het kopje ‘Kosten’.

Indeling Prijsklassen
0 bolletjes Gratis
 1 bolletje kosten tussen de € 0,01 en € 49,99 per jaar 
 2 bolletjes kosten tussen de € 50,- en € 99,99 per jaar
 3 bolletjes kosten tussen de € 100,- en € 199,99 per jaar
 4 bolletjes kosten tussen de € 200,- en € 299,99 per jaar
 5 bolletjes kosten € 300,- of meer per jaar

De reviews op Energieverbruiksmanagers.nl zijn geschreven door gebruikers. Zij hebben hun verbruiksmanagers op 4 punten beoordeeld:

Overzichtelijkheid: zijn de gegevens makkelijk te lezen, zie je snel wat het systeem meet en wat je gas- en elektriciteitsverbruik is, zijn de plaatjes en grafieken duidelijk.

Installatiegemak: was het systeem makkelijk te installeren en werkte het meteen.

Gebruikersgemak: is het systeem makkelijk te bedienen, kun je makkelijk van het ene scherm naar het andere, kun je makkelijk je eigen overzicht maken of doelen instellen.

Service: hoe was het bestelproces en contact met de leverancier (als je dat hebt gehad).

Wil jij jouw ervaring met een energieverbruiksmanager met anderen delen? Dan kun je bij dat product zelf een review schrijven.